.:: Návštěvní kniha ::. .:: Schejbal.cz ::. .:: Reklama ::. .:: Kontakty ::.
.::... Vinná réva

::. bílé odrůdy
::. modré odrůdy
::. vinařské oblasti
::. statistiky

.::... O víně

::. původ a historie
::. klasifikace vín
::. víno a zdraví

.::... Víno a stolování

::. přípitek
::. sklenky na víno
::. pořadí vín
::. teplota vína
::. kdy víno otevřít
::. degustace

.::... Víno a jídlo

::. volba vína
::. víno a sýry
::. kuchařka

.::... Zajímavosti

::. nej, nej, nej...
::. pranostiky
::. patroni vinařů
::. vinařský slovník
::. vinařský zákon

.::... Navštívilo nás...
[CNW:Counter]  čtenářů
 
.:: Volba vína dle jídla
.::... Anketa
.::... Aktuální počasí
 
 
 
 

Mnozí si téměř nedokážeme představit večeři při svíčkách bez dobrého vína. Mnozí se bez dobrého vína neobejdou ani jindy, ale teď si pojďme říct, že každé víno má své vlastnosti, které se dají vyzdvihnout pomocí harmonie s jídlem.

Několik zásad na úvod:

  • bílá vína podávejte se světlým masem (ryby, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky, čerstvé světlé sýry)
  • červená vína s tmavými pokrmy
  • víno se nehodí k jídlům okyseleným octem, čokoládovým polevám, zavařeninám, vajíčkům, červené víno k pokrmům nasáklým mořskou vodou

Zákusek a předkrm:

  • Pokud před hlavním jídlem máme připravený malý slaný zákusek, podáváme jej se sklenkou bílého, suchého šumivého vína, označeného na etiketě brut, které navoní a připraví smysly.
  • ke sladkému zákusku sladké víno, např. výběrov é víno Tramín či Ryzlink rýnský.
  • k předkrmu bez výraznější chuti nabídneme bílé víno s výraznějšími kyselinami, nejlépe víno přívlastkové- Ryzlink rýnský či vlašský .
  • je-li předkrm výraznější chuti, vybereme víno s jemnějšími aromatickými látkami či víno s kořenitými látkami, např. Müller-Thurgau nebo suché Sylvánské . Vhodné jsou také klarety.
  • rybu jako předkrm (kaviár) vhodně doplníme například odrůdou Chardonnay
  • ke korýšům (humrový, krevetový či krabí koktejl), bílá vína se sladěnou kyselinou- Rulandské bílé nebo šedé a Veltlínské zelené .
  • k zeleninovým salátům je vhodné bílé, lehké víno s jemným aroma- Aurelius či Sauvignon
  • ke drůbežímu nářezu víno výraznější, bílé- Neuburské , Sylvánské zelené
  • k předkrmům z hovězího masa, jako je např. carpacio, nářez či rostbeef, pikantní klobásky,. podáváme mladší červená ví na s vyšším obsahem kyselin- André či Frankovka
  • vepřové maso (šunka,..) doplňujeme mladším červeným vínem s nižším obsahem kyselin

Polévky:

  • K polévkám můžeme také podávat víno.
  • zeleninové dobře doplňuje suchý Müller-Thurgau nebo růžové víno.
  • drůbeží, lehčí bílá vína- Müller-Thurgau
  • rybí- Rulandské bílé , Zweigeltrebe
  • zvěřinové- červená vína plnější, těžší - Svatovavřinecké
  • hovězí- starší ročník zralého Neuburského čí jiné zralé víno.
  • husté bílé polévky- podávejte kořenité Sylvánské či suché Rulandské bílé
  • masité polévky (boršč,.) - lahvově zralé růžové víno, nebo plnější červené.

Lehká hlavní jídla

  • pravidlo lehké k lehkému¨
  • u ryby , záleží na úpravě:
    • čím je jemnější a méně mastná, tím vybereme lehčí víno
    • k obalované, smažené na tuku víno plnější nebo lahvově zralé- Rulandské bíle, Chardonnay, vyzrálé víno Ryzlink rýnský- vždy suchá
    • k mořským a dravým se hodí vína bílá zralá- Chardonnay, Rulandské bílé či šedé, Ryzlink rýnský
    • ke sladkovodním vína bílá kořenitá- Aurelius, Neuburské, Ryzlink vlašský či Sylvánské zelené
  • bílé, drůbeží maso
    • kuřecí či krůtí doplní vhodně bílá plnější, mírně aromatická vína- Müller-Thurgau či Pálava
    • jen u krocana, jehož maso může být jak bílé, tak tmavé můžeme podávat víno červené- jakostní Rulandské modré, pokud jde o těžší úpravu tmavého masa

Vydatná hlavní jídla

  • telecí masa
    • čím je pokrm méně tučný, tím k němu podáváme vína vychlazenější a naopak k jídlům tučným vína, která mají teplotu sahající k vyšší hranici, pro bílá vína- 11-12°C
    • ke steaku se hodí vína bílá či rosé- Veltlínské zelené, Sylvánské zelené či Zweigeltrebe
    • masa s jemnou omáčkou můžeme doplnit Veltlínským červeným ranným s malým obsahem kyselin
  • vepřová masa
    • podáváme mladší, plnější červená vína- Modrý Portugal
  • hovězí masa
    • ke steaku se hodí vyzrálejší, plná červená vína- Cabernet Sauvignon
  • jehněčí masa
    • zralé červené s charakterem lesního ovoce- Rulandské modré, Svatovavřinecké
  • tmavá masa nebo masa s kořenitou úpravou
    • pernatá zvěřina (bažant, koroptev, kachna), mladší, extraktivnější vína- Modrý Portugal či Rulandské modré
    • zvěřina (jelen, divočák, daněk,..), plná, zralá červená vína- Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Svatovavřinecké
    • čím je maso tmavší, tím vybíráme vína zralejší, plnější, výrazné ročníky- starší ročníky Frankovky
    • pokud je maso příliš tučné, je vhodné víno mladší červené s vysokým obsahem tříslovin

Dezerty

  • k ovocným salátům je vhodné aromatické suché i polosuché víno- Irsai Oliver, Muškát moravský či Muškát Ottonel, Sauvignon či Tramín
  • k sorbetům či zmrzlinám se hodí bílá vína, rosé sekt, demi sekt či brut ke krémovým (karamel, créme bruleé) vína ledová či slámová

 
 
© Všechna práva vyhrazena pro Vinex.cz 1999-2005