.:: Návštěvní kniha ::. .:: Schejbal.cz ::. .:: Reklama ::. .:: Kontakty ::.
.::... Vinná réva

::. bílé odrůdy
::. modré odrůdy
::. vinařské oblasti
::. statistiky

.::... O víně

::. původ a historie
::. klasifikace vín
::. víno a zdraví

.::... Víno a stolování

::. přípitek
::. sklenky na víno
::. pořadí vín
::. teplota vína
::. kdy víno otevřít
::. degustace

.::... Víno a jídlo

::. volba vína
::. víno a sýry
::. kuchařka

.::... Zajímavosti

::. nej, nej, nej...
::. pranostiky
::. patroni vinařů
::. vinařský slovník
::. vinařský zákon

.::... Navštívilo nás...
[CNW:Counter]  čtenářů
 
.:: Víno a sýry
.::... Anketa
.::... Aktuální počasí
 
 
 
 

V těch nejvýznamnějších vinařských zemích jako je Francie či Itálie je víno bez sýru nemyslitelné.Podle francouzů je díky malému kousíčku sýra zapitého douškem vína přeměněn v hostinu i ten nejvšednější oběd.

Měkké sýry- krémové, máslové či smetanové- se hodí k bílým vínům, jemným, nasládlým

Pařené sýry- mají jemnou chuť, jsou přechodem mezi měkkými a tvrdými sýry, proto k nim podáváme výraznější bílé víno či lehčí červené Chardonnay, Sauvignon, Sylvánské,...

Tvrdé sýry- candar, parmazán, primátor, moravský bochník, čedar- nabízíme k mladým, ovocným červeným vínům jako je Frankovka, Modrý Portugal, nebo ke svěžím bílým-Veltlínské zelené, Sylvánské

Plísňové sýry- typu niva- zapíjíme bílým ušlechtilým sladkým vínem nebo červeným vínem extraktivním např. ledová, slámová vína, Rulandské modré

Plísňové sýry- typu hermelín- bílým, jemně kořenitým mladým červeným- André, Cabernet Sauvignon, Frankovka

Tavené sýry- nejoblíbenější, ke kterým vybíráme zvláště bílá vína- lehká suchá, rosé- Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené


 
 
© Všechna práva vyhrazena pro Vinex.cz 1999-2005