.:: Návštěvní kniha ::. .:: Schejbal.cz ::. .:: Reklama ::. .:: Kontakty ::.
.::... Vinná réva

::. bílé odrůdy
::. modré odrůdy
::. vinařské oblasti
::. statistiky

.::... O víně

::. původ a historie
::. klasifikace vín
::. víno a zdraví

.::... Víno a stolování

::. přípitek
::. sklenky na víno
::. pořadí vín
::. teplota vína
::. kdy víno otevřít
::. degustace

.::... Víno a jídlo

::. volba vína
::. víno a sýry
::. kuchařka

.::... Zajímavosti

::. nej, nej, nej...
::. pranostiky
::. patroni vinařů
::. vinařský slovník
::. vinařský zákon

.::... Navštívilo nás...
[CNW:Counter]  čtenářů
 
.:: Teplota vína
.::... Anketa
.::... Aktuální počasí
 
 
 
 

Správná teplota vína je důležitá. Přechlazené víno bude uzavřené, nebude mít výraznou vůni ani chuť. Pro vychutnání všech ušlechtilých vlastností před podáváním chladíme přiměřeně, nejlépe o 2°C níže. Po nalití do sklenky tím dosáhneme ideální teploty, která podpoří harmonii vína.

  • Sekty, perlivá a aperitiv podáváme při teplotě 4-8 °C, docílíme tím, aby se perlení udrželo ve sklenkách po delší dobu.
  • Bílá vína, vermuty a dezertní pijeme při teplotě 8-12 °C
  • Bílá vína suchá, teplota 9-11°C
  • Růžová vína 10-13 °C
  • polosladká, mladá červená vína 13-16°C
  • sladké, starší a těžké při pokojové teplotě 16- 19°C

Raději se vyhněte:

  • Ke snížení teploty můžeme použít lednice, ale nikdy nepodávejte víno s ledem! Víno kostkami ledu utrpí šok a ztratí tím výraznost, aroma a zbledne.
  • Podávané víno temperujeme co nejpomaleji, aby nedošlo k tepelnému šoku.
  • Při ohřívání použijte nanejvýše vlažnou vodu, nikoliv vroucí nebo mikrovlnou troubu. Víno chce svůj čas.
  • Teplotu můžeme měřit teploměrem, který ponoříme doprostřed láhve. Speciálně vyráběné teploměry se zavěšují za hrdlo tak, aby se nedotýkaly stěny.

 
 
© Všechna práva vyhrazena pro Vinex.cz 1999-2006