.:: Návštěvní kniha ::. .:: Schejbal.cz ::. .:: Reklama ::. .:: Kontakty ::.
.::... Vinná réva

::. bílé odrůdy
::. modré odrůdy
::. vinařské oblasti
::. statistiky

.::... O víně

::. původ a historie
::. klasifikace vín
::. víno a zdraví

.::... Víno a stolování

::. přípitek
::. sklenky na víno
::. pořadí vín
::. teplota vína
::. kdy víno otevřít
::. degustace

.::... Víno a jídlo

::. volba vína
::. víno a sýry
::. kuchařka

.::... Zajímavosti

::. nej, nej, nej...
::. pranostiky
::. patroni vinařů
::. vinařský slovník
::. vinařský zákon

.::... Navštívilo nás...
[CNW:Counter]  čtenářů
 
.:: Klasifikace vín
.::... Anketa
.::... Aktuální počasí
 
 
 
 

Klasifikace české normy :

třídí vína podle vyzrálosti hroznů, technologie zpracování a obsahu cukru. Podle vyzrálosti hroznů na stolní, jakostní nebo s přívlastkem. Vína stolní a jakostní: Mají obsah minimálně 8,5 % alkoholu, jsou bez cukru nebo s minimálním zbytkovým cukrem. Zvýšení obsahu cukru lze dosáhnout pouze povoleným přidáním řepného cukru před zkvašením, případně přidáním zahuštěného révového moštu. Dělíme je podle barvy na vína bílá, červená a růžová. Stolní vína určená pro běžnou spotřebu se nevyznačují osobitým charakterem. Vína jakostní jsou vyráběna jako odrůdová nebo známková.

  • stolní (minimální cukernatost 11°)
  • jakostní (min. 15°)

Víno s přívlastkem neboli predikátní:

  • Kabinet (minimální cukernatost 19°)
  • Pozdní sběr (min. 21°)
  • Výběr z hroznů (min. 24°)
  • Výběr z bobulí (min. 27°)
  • Ledové víno (min. 27°) sklizeň při teplotě -6 °C
  • Slámové víno (min. 27°) Hrozny jsou uloženy 3 měsíce na slámě

Přívlastková vína musí obsahovat nejméně 90% odrůdy z níž jsou vyráběna. Jsou to vína vyráběná z hroznů s vysokým obsahem cukru, mají vyšší obsah alkoholu a minimálně 25 g zbytkového, neprokvašeného cukru na 1 litr. Zvyšování cukru se také dociluje pokládáním hroznů na slámu nebo slaměné rohože. Od toho SLÁMOVÁ vína. Nebo také lze zvýšení cukru získat lisováním zmrzlých hroznů- LEDOVÁ vína. Zvláštním typem jsou TOKAJSKÁ vína, vyráběna v tokalské oblasti na severovýchodě Maďarska.

Třídění podle technologie zpracování

  • Stolní - jakostní - s přívlastkem
  • Dezertní
  • Dezertní kořeněná
  • Perlivá
  • Šumivá
  • Nízkoalkoholické (méně než 6%alc.)

Třídění podle obsahu cukru: révová vína

  • suché: obsahuje-li nejvýše 4g*
  • polosuché: obsahuje-li cukru od 4 do 12gramů**
  • polosladké: obsahuje-li v litru 18,1 až 45 g cukru
  • sladké: obsahuje-li nejméně 45 gramů v litru * v případě, že je kyselost vyjádřená v gramech titrovatelných kyselin v litru nejvýše o 2g nižší než obsah cukru, posouvá se hranice do 9g ** pokud vyhovuje podmínce jako u suchého, je norma 9g- 18g cukru

sekty a perlivá vína

  • Brut nature (přírodně tvrdé): do 3 gramů
  • Extra brut (zvláště tvrdé): do 6 gramů
  • Brut (extrasuché): max 15 gramů cukru
  • Sec (suché): od 15 do 35 gramů v litru
  • Demi sec (polosuché): od 35 do 50g
  • Demi doux (polosladké): od 50 do 80g
  • Doux (sladké): s obsahem nad 80g cukru

 

 

 
 
© Všechna práva vyhrazena pro Vinex.cz 1999-2005