.:: Návštěvní kniha ::. .:: Schejbal.cz ::. .:: Reklama ::. .:: Kontakty ::.
.::... Vinná réva

::. bílé odrůdy
::. modré odrůdy
::. vinařské oblasti
::. statistiky

.::... O víně

::. původ a historie
::. klasifikace vín
::. víno a zdraví

.::... Víno a stolování

::. přípitek
::. sklenky na víno
::. pořadí vín
::. teplota vína
::. kdy víno otevřít
::. degustace

.::... Víno a jídlo

::. volba vína
::. víno a sýry
::. kuchařka

.::... Zajímavosti

::. nej, nej, nej...
::. pranostiky
::. patroni vinařů
::. vinařský slovník
::. vinařský zákon

.::... Navštívilo nás...
[CNW:Counter]  čtenářů
 
.:: Kdy víno otevřít
.::... Anketa
.::... Aktuální počasí
 
 
 
 

Každý typ a druh vína má své specifické vlastnosti, které se projeví také v době potřebné k ustálení vína před podáváním. Svou významnou roli zde hraje kyslík, který víno potřebuje ve všech fázích života, při zrání, ...

  • Stolní a domácí vína se otevírají bezprostředně před použitím.
  • bílá vína asi 10 minut před podáváním
  • mladá červená také 10 minut
  • těžká, zralá červená vína 30- 60 minut před podáváním

Dostatek času potřebují citlivá vína pro plné rozvinutí buketu, která se neobejdou bez kontaktu se vzduchem.

Jestliže popíjíme láhev pomaleji v malém počtu, měla by se po nalití vína vždy uzavřít korkovou zátkou. K tomu se hodí okrasné zátky.


 
 
© Všechna práva vyhrazena pro Vinex.cz 1999-2005