.:: Návštěvní kniha ::. .:: Schejbal.cz ::. .:: Reklama ::. .:: Kontakty ::.
.::... Vinná réva

::. bílé odrůdy
::. modré odrůdy
::. vinařské oblasti
::. statistiky

.::... O víně

::. původ a historie
::. klasifikace vín
::. víno a zdraví

.::... Víno a stolování

::. přípitek
::. sklenky na víno
::. pořadí vín
::. teplota vína
::. kdy víno otevřít
::. degustace

.::... Víno a jídlo

::. volba vína
::. víno a sýry
::. kuchařka

.::... Zajímavosti

::. nej, nej, nej...
::. pranostiky
::. patroni vinařů
::. vinařský slovník
::. vinařský zákon

.::... Navštívilo nás...
[CNW:Counter]  čtenářů
 
.:: Degustace
.::... Anketa
.::... Aktuální počasí
 
 
 
 

Uspořádejte si degustaci

  • Vytyčíme si cíle- musíme vědět, s jakým výsledkem chceme degustaci uspořádat a co chceme zjistit. Vyberte si téma např. odrůdy, ročníky, oblasti, druhy vín, jakostní třídy, chuťová zaměření nebo stupně zralosti.
  • Vybereme vína- pečlivě, nejvíce 10- 12 vín. Více byste si nevychutnali, protože chuťové buňky nebudou už natolik citlivé. Pokud musíte překročit počet vzorků, udělejte přestávku nebo vložte nějaký kontrast k regeneraci smyslů.
  • Určete si pořadí vzorků- tradice velí začít jednoduchými a zakončit víny plnými, vzácnými. Ale nic se nepokazí uvítat hosty speciálním vínem, např. výběrem nebo bobulovým výběrem či třeba ledovým vínem. Záleží zde na prvním chuťovém dojmu, proto nabídněte to nejlepší.

Jako první víno degustace po úvodní "bombě" se doporučuje mírně natrpklé víno. Bílá vína je lepší zařadit před červená. Klarety a růžová vína jsou ideální na přechod od bílých k červeným vínům.

Zkuste také zařadit dvě vrcholná vína na vzbuzení pozornosti.

  • Degustační sklenky- používáme jen bezbarvé. U každého vína mějte pro každého dvě sklenky, aby se host mohl vracet. Ochutnávají se dvě vína naráz s komentářem, je degustace zajímavější a poučnější.
  • Váš komentář ke vzorkům- před začátkem své vzorky ochutnejte a zaznamenejte si jejich vlastnosti do zkušebního protokolu. Vaše poznámky vám pomohou, dodají vám jistotu.
  • Zdůvodněné posuzování vín- každý člověk jinak prožívá a cítí, proto jsou i výsledné pocity z jednotlivých vzorků odlišné. Nechte hosty vína charakterizovat a hodnotit. Ať si každý zaznamená své hodnocení a poté je proberte kolektivně.
  • Prostředí- mějte vše připravené, příjemné. Naplánujte svíčky, jak pro zkoušení čirosti, tak i pro atmosféru. Mějte nádoby na odlévání vína, které nelze zcela pít. Seznam vín také nesmí chybět, upravte ho jako památeční list. Připravte zákusky na osvěžení chuti- např. šunku,.

    Pokud se vám degustace vydařila určitě budete chtít s hosty posedět. Mějte v záloze dvě příhodná vína polosuchá či suchá a polosladká.

    Několik rad na závěr

    - degustace by neměla trvat déle než dvě hodiny

    - neměla by obsahovat více než 12 vzorků

    - měla by být veselá, hosté se dozajista chtějí bavit

    - měla by být informativní a zábavná

    - měla by vám všem udělat radost

 


 
 
© Všechna práva vyhrazena pro Vinex.cz 1999-2005